Jäykkäkouristusrokote (Tetanus)

Milloin viimeksi tarkastit jäykkäkouristussuojasi?

Jäykkäkouristus on vakava bakteeri-infektio, jonka aiheuttaa maaperässä ja ihmisen suolistossa esiintyvä Clostridium tetani -bakteeri. Bakteerin itiöt säilyvät pitkään kaikilla pinnoilla, ja yleensä ne pääsevät kehoon haavan kautta. Haavan voi saada esimerkiksi puutarhatyöskentelyssä, nirhaumasta, kaatuessa tai eläimen pureman yhteydessä.

Elimistössä bakteerit tuottavat hermomyrkkyä, joka aiheuttaa lihasten jäykkyyttä ja kouristuksia erityisesti leuan tai kaulan alueella. Oireet voivat edetä kehon muihin osiin ja johtaa hengitysvaikeuksiin tai jopa hengenvaarallisiin komplikaatioihin.

Rokottautuminen on paras tapa suojautua jäykkäkouristukselta ja estää sen leviämistä. Lapset saavat jäykkäkouristusrokotuksen neuvolassa ja koulussa. Aikuiset tarvitsevat tehosteen valmistajan suositusten mukaisesti 10 vuoden välein. Lisäksi likaisen tai syvän pistohaavan hoidon yhteydessä voidaan tarvittaessa antaa ylimääräinen tehosteannos.

 

Tarjoamme kahta erilaista jäykkäkouristustokotetta

 

diTeBooster-rokotus

10 vuoden välein
40,00
  • Suojaa jäykkäköuristukselta
  • Suojaa kurkkumädältä
Suosittu

DTap-rokotus

20 vuoden välein
65,00
  • Suojaa jäykkäkouristukselta
  • Suojaa kurkkumädältä
  • Suojaa hinkuyskältä

DiTeBooster-rokotteella suojaudut jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan

Jokaisesta Rokotepisteestä saat suoraan ilman ajanvarausta diTeBooster-rokotetta. Se tarjoaa jäykkäkouristuksen lisäksi suojan kurkkumätää vastaan.

Kurkkumätä (difteria) on Corynebacterium diphtheriae -bakteerin aiheuttama tartuntatauti. Se leviää ilmateitse pisaratartuntana, kun tartunnan saanut henkilö yskii, aivastaa tai puhuu. Kurkkumätäbakteeri aiheuttaa tulehduksen nielun ja nielurisojen alueelle. Se erittää myrkyllistä ainetta, joka vahingoittaa limakalvoja ja muodostaa kurkkuun harmahtavia, tiheästi kiinnittyviä kalvoja. Nämä kalvot voivat tukkia hengitysteitä, aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja johtaa hapenpuutteeseen elimistössä.

Kurkkumätä voi myös levitä muihin kehon osiin, kuten ihoon, sydämeen ja hermostoon aiheuttaen vakavia komplikaatioita. Se voi vaurioittaa sydämen ja hermoston toimintaa, mikä voi johtaa sydämen vajaatoimintaan, hermovaurioihin, halvauksiin ja jopa kuolemaan.

Rokottautuminen kurkkumätää vastaan on yksi tehokkaimmista tavoista suojautua tartunnalta ja ehkäistä taudin leviämistä. Rokote suojaa tartunnalta ja vähentää taudin vakavuutta, mikäli tauti pääsee tarttumaan. Rokote antaa keholle vasta-aineita bakteeria vastaan, mikä auttaa torjumaan tartunnan ja estää myrkyllisen aineen leviämisen kehossa.

DTaP-rokotus suojaa myös hinkuyskältä jäykkäkouristuksen ja kurkkumädän lisäksi

Mikäli haluat suojan myös hinkuyskältä, suosittelemme DTaP-rokotusta. Voit tilata sen etukäteen mihin tahansa Rokotepisteeseen.

Hinkuyskä (pertussis) on tarttuva bakteeriperäinen hengitystieinfektio. Se aiheutuu Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttamasta tulehduksesta hengitysteissä. Hinkuyskä on erityisen vaarallinen vauvoille ja pienille lapsille, mutta se voi vaikuttaa kaikkiin ikäryhmiin. Hinkuyskä leviää helposti pisaroiden kautta ilmateitse, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa tai puhuu.

Tauti muuttuu tyypillisesti eri tautivaiheiden välillä: Alkuvaiheessa se muistuttaa ylempien hengitysteiden tulehdusta, kuten flunssaa, johon voi liittyä nuhaa, yskää ja lievää kuumetta. Tämän jälkeen seuraa paroksysmainen vaihe, jossa esiintyy yskänkohtauksia. Yskänkohtauksia voi olla useita peräkkäin ja ne voivat olla voimakkaita ja pitkittyneitä. Yskänkohtaukset voivat aiheuttaa hengitysvaikeuksia, hinkumista hengityksessä ja jopa oksentelua. Hinkuyskä voi kestää useita viikkoja, ja toipuminen voi olla hidasta.

Hinkuyskä voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita erityisesti imeväisikäisille ja pikkulapsille. Näihin kuuluvat keuhkokuume, korvatulehdukset, aivokalvontulehdus ja hengitysvaikeudet, jotka voivat vaatia sairaalahoitoa. Erityisesti vauvoilla hinkuyskä voi olla hengenvaarallinen.

Rokottautuminen hinkuyskää vastaan on erittäin tärkeää. Rokote antaa suojan tautia vastaan ja vähentää vakavien komplikaatioiden riskiä. Suoja hinkuyskää vastaan kestää viisi vuotta, ja lisäksi rokote antaa kymmenen vuoden suojan jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan. Rokote annetaan osana kansallista rokoteohjelmaa useassa erässä lapsuusiässä ja sitä täydennetään ajoittain aikuisuudessa. Rokote on yli 26-vuotiaille omakustanteinen.

Suosittelemme valitsemaan DTaP:n, jos

  • Olet seniori-ikäinen
  • Podet jotain keuhkosairautta kuten astmaa
  • Lähipiirissäsi on vauvoja
  • Hoidat työssäsi imeväisikäisiä
  • Suunnittelet matkaa alueelle, jossa hinkuyskä on edelleen esiintyvä tauti

Huolehdi kätevästi jäykkäkouristussuojasi ja muut rokoteasiat kuntoon lähimmällä Rokotepisteellä suoraan ilman ajanvarausta tai varaa aika rokotukseen jo tänään. Katso hinnastostamme muiden rokotteiden hinnat.