Tietoa meistä

Hyvinvointipiste tarjoaa sairaanhoitajan vastaanoton palveluita suoraan apteekista – ajanvarauksella ja ilman. Voit tulla Hyvinvointipisteelle korvahuuhteluun, pikatestaukseen sekä ottaa tarvitsemasi rokotukset ilman reseptiä. Sairaanhoitajan vastaanotolla tarjoamme apteekeissa mm. tikkien poistoa ja haavahoitoja. Varaamalla ajan etukäteen ja maksamalla haluamasi palvelun netissä helpotat asiointiasi Hyvinvointipisteellä.

Hyvinvointipiste tarjoaa palveluitaan paikallisesta apteekista silloin kuin sinulle sopii. Henkilökunta on ammattimaista, koulutettua ja perustajilla on vuosien kokemus vastaavasta toiminnasta yksityisellä sektorilla.

Yhteistyö apteekkien kanssa on toimintamme ytimessä. Näemme tärkeäksi tuoda terveydenhuollon palvelut saatavaksi matalammalla kynnyksellä – siellä missä sinäkin. 

Ohjeet korvahuuhteuun tulevalle

Suosittelemme käyttämään korvavahaa pehmittävää tuotetta ennen kuin tulet Hyvinvointipisteelle. Apteekin henkilökunta osaa suositella sopivaa tuotetta juuri sinulle ja ohjeistaa tuotteen käyttöön.

>> Siirry tästä korvahuuhtelun ajanvaraukseen

Korvahuuhtelussa hoitaja tarkistaa korvasi korvalampulla, jonka jälkeen korvat huuhdellaan ja ylimääräinen erite poistuu korvasta. 

>> Lue lisää korvahuuhtelusta

Ohjeet rokotukseen tulevalle

Rokotukseen on hyvä ottaa paita, jossa on joko lyhyet hihat tai tarpeeksi leveä kaula-aukko, jotta rokottautuminen sujuu mahdollisimman vaivatta.

Ota rokotukseen mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus tai kela-kortti. Jos varaat ajan netissä, voit saapua rokotukseen suoraan varaamanasi aikana ja tarkistamme varaustietosi järjestelmästämme. Tullessasi ilman ajanvarausta, syötät tarvittavat esitiedot järjestelmäämme omalla älypuhelimellasi tai henkilökuntamme avustamana.

Rokotus annetaan sekä aikuiselle ja lapsille olkalihakseen. Pienille lapsille rokotus annetaan reiteen. Ensimmäistä kertaa tiettyä rokotusta ottaessa on hyvä jäädä rokotuspisteen lähistöön kävelymatkan etäisyydelle noin 15 minuutin ajan mahdollisen allergisen reaktion vuoksi.

Osaava henkilökuntamme ohjeistaa teitä mielellään ja vastaa kaikkiin rokotuksiin liittyviin kysymyksiinne.

Yhteenveto omakantaan

Tieto käynnistä kirjataan Omakanta palveluun.  RokotuksistaOmakantaan kirjataan annettu lääkeaine, pistokohta, sekä rokotteen antaneen terveydenhuoltohenkilön nimi.  Lisäksi saat sähköpostitse tai tekstiviestillä muistutuksen, kun ottamiasi rokotuksia on aika tehostaa. 

Usein kysytyt kysymykset

Et tarvitse. Hoidamme kaiken puolestasi kun tulet hakemaan rokotusta.

Pieni nuha ei ole este rokottamiselle. Akuutti kuumetauti on este rokottamiselle. Tuolloin suosittelemme rokotusajan siirtämistä kunnes olet parantunut.

Kaikilla rokotteilla voi ilmetä joskus haittavaikutuksia. Niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista. Yleensä haittavaikutukset ovat pieniä sekä ohimeneviä.

Tavallisia oireita:

 •  Pistosraajan paikalliset oireet, kuten kuumotus, punoitus, turvotus ja kipu
 • lievät yleisoireet, kuten huonovointisuus, ärtyneisyys, väsymys
 • kuume. 

 

Vakavat haittavaikutukset, kuten allergiset reaktiot, ovat harvinaisia.

Seuraavat rokotteet eivät kuulu kansalliseen, valtion ylläpitämään rokoteohjelmaan:

 • TBE-rokote*
 • Vyöruusurokote
 • Pneumokokkirokote**
 • Hepatiittirokote
 • Rabies- eli vesikauhurokote
 • Japanin aivotulehdus
 • Keltakuume
 • Kolera
 • Lavantauti 


* TBE rokote kuuluu vain tietyillä postinumeroalueilla kansalliseen rokotusohjelmaan.
**Pneumokokkirokote lisättiin kansalliseen rokotusohjelmaan 2011, jonka jälkeen syntyneet lapset ovat saaneet rokotuksen. Tätä vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla pneumokokkirokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Kansallisen ohjelman TBE-rokotukseen ovat oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti 

 • Ahvenanmaalla
 • Kemin eteläisissä kaupunginosissa
 • Simossa
 • Kotkan saaristossa
 • Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa
 • Raahen edustalla Preiskarin saaressa
 • Paraisilla 
 • Lohjanjärven saaristoalueella sekä Ojamon (08200), Kirkniemen (08800), Lylyisen/Hormajärven (08450) sekä Vohloisen/ Virkkalan (08700) postinumeroalueilla
 • Kustavissa
 • Kirkkonummella Luoman (02440) ja Masalan (02430) postinumeroalueilla
 • Osassa Sipoon saaristoaluetta.

Seuraavissa kunnissa punkkirokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta suositellaan otettavaksi THL:n suositusten mukaisesti omakustanteisena:

Helsinki

Espoo

Turku

Joensuu

Lapinlahti

Raasepori

Uusikaupunki

Inkoo

Kaarina

Luoto

Naantali

Siuntio

Taipalsaari

Tohmajärvi

Hailuoto

 

Lisäksi on hyvä huomioida, että puutiaisaivokuumetta kantavia punkkeja voi ilmaantua missä tahansa Suomessa, ja punkkien levinneisyysalueet ovat kasvamassa vuosi vuodelta ilmaston lämmetessä. Tämän vuoksi esimerkiksi muissakin kuin THL:n suosittelemissa kunnissa, Lappeenrannassa, jossa 2021 oli 7 raportoitua puutiaisaivokuumetapausta, suosittelemme ottamaan puutiaisaivokuumerokotuksen. Riski sairastua puutiaisaivokuumeeseen kasvaa erityisesti, jos mökkeilee kesäisin tai viettää paljon aikaa luonnossa. 

Paras keino neulakammoisen lapsen kanssa toimimiseen on lapsen kanssa puhuminen sekä rauhoittelu etukäteen.

Ammattitaitoinen hoitajamme voi näyttää myös leikin avulla miten rokotus tehdään. Lisäksi perheen pienimmille on tarjolla usein pientä palkintoa tai värikäs laastari.

Huoltajan olisi hyvä olla itse rauhallinen ja kertoa, että toimenpide on turvallinen ja nopeasti ohitse.

Riippuen iästäsi, kuinka kauan viimeisimmästä rokotuksesta on aikaa ja missä kohdassa rokotusohjelma jäi kesken, räätälöimme sinulle yksilöllisesti jatkon rokotusohjelmaasi.

Punkkirokotusohjelmaa voi joko jatkaa siitä, mihin edellisellä kerralla on jääty, tarvittaessa tehostaa ohjelmaa ylimääräisellä tehosteannoksella tai jossain tapauksessa rokoteohjelma aloitetaan alusta. 

Suomessa ei ole käytössä yhtä yhtenäistä rokotustietojen pankkia. Suosittelemme että tarkistat rokotustietojasi ensin OmaKannasta. Mahdollisesti myös työterveyshuolto tai terveyskeskus säilyttää näitä tietoja. Asepalveluksen suorittaneet tyypillisesti saavat kattavan rokotesarjan palveluksensa aikana (mm. jäykkäkouristusrokote). Paperisia rokotekortteja saattaa olla myös käytössä.

Raskauden aikana arvioimme kohdallasi tapauskohtaisesti, kannattaako rokotus ottaa raskauden aikana vai myöhemmin. Raskaana oleville esimerkiksi TBE-rokotusta ei suositella ellet ole juuri matkustamassa suuren riskin puutiaisaivokuumealueelle. 

Imettäminen ei ole este rokotuksille.

Kyllä. Ylärajaa eri rokotteiden samanaikaiselle ottamiselle ei ole.

 1. rokote kehittää noin 50% immuunivasteen kahden viikon sisään rokotteen ottohetkestä.
 2. rokote antaa lähes täyden, noin 99 %:n, suojan TBE:ltä kahden viikon sisään rokotuksesta. Tämä suoja kestää enintään noin vuoden ajan, joten ohjelman 3. rokote tulisi ottaa 5-12 kk:n kuluttua 2. rokotuksesta.
 3. rokote tehostaa aikaisemman kahden rokotuksen antamaa suojaa entisestään, kun rokotuksen ottaa suosituksen mukaisesti. 3. rokote on kaikista tärkein muistaa ottaa ajallaan, sillä sen jälkeen muodostuu ensimmäinen pitkäkestoinen rokotesuoja, jota tehostetaan tehosteannoksilla.
 4. rokote, eli ensimmäinen tehosteannos, otetaan kolme vuotta 3. rokotuksen jälkeen. Sen jälkeen otettavat tehosteannokset otetaan alle 50 vuotiailla viiden vuoden välein ja yli 50 vuotiailla kolmen vuoden välein.