Punkkirokotus on syytä ottaa hyvissä ajoin ennen punkkikautta

Punkkirokotus on syytä ottaa hyvissä ajoin ennen punkkikautta

Puutiaisaivokuume (TBE) on punkkien välittämä virustauti, joka aiheuttaa aivokalvontulehdusta ja aivokuumetta. Punkkien alueilla liikkuvulle ainoa tapa suojautua taudilta on rokottautua TBE:tä vastaan ennen kuin altistuu punkin puremalle. Punkkeja esiintyy koko Suomessa, ja myös puutiaisaivokuumeen THL:n luokittelemien riskialueiden ulkopuolella on virusta kantavia punkkeja. Ilmastonmuutoksen seurauksena TBE:n riskialueet laajenevat vuosi vuodelta ja taudin ilmaantuvuus on suuressa nousussa Suomessa. 

TBE-rokotusohjelma koostuu kolmen rokotuksen perusrokotussarjasta, minkä jälkeen rokotusohjelmaa tehostetaan säännöllisesti 3-5 vuoden välein.

Erityisesti ensimmäistä kertaa rokotussarjan aloittavien henkilöiden on syytä rokottautua hyvissä ajoin TBE:tä vastaan. Rokotussarjan ensimmäiset kaksi annosta antavat tehokkaan suojan aikaisintaan kaksi viikkoa toisesta annoksesta. Ensimmäisen annoksen ja toisen annoksen välissä on 2-4 viikon väli, ja kolmas annos otetaan 5-12 kuukautta ensimmäisen annoksen jälkeen. 

Punkit heräävät heti kun maa sulaa, ja ne ovat liikkeellä pitkälle loppusyksyyn asti vielä pakkaskeleilläkin. Rokotuksen kattavin vasta-aine pitoisuus syntyy ja säilyy pisimpään vasta kolmannen rokotuksen jälkeen. Tämän vuoksi suosittelemme aloittamaan rokotusohjelman alkuvuodesta, jotta vasta-ainetaso on hyvän suojan tasolla punkkien lähtiessä liikkeelle vuorokausilämpötilan noustessa. Kesää kohti punkkien lukumäärä kasvaa, ja kolmannen rokotuksen voi ajoittaa sopivasti punkkikaudelle, mikä tehostaa entisestään suojaa elimistön vasta-ainetuotannon vahvistuessa kolmannen rokotuskäynnin jälkeen.

Vaikka ensimmäiset kolme annosta TBE-rokotussarjaa on otettu aikaisemmin, myös ajankohtainen tehostusrokotus on syytä ottaa hyvissä ajoin, koska punkit lähtevät liikkeelle jo alkukeväästä. Ottamalla tehosterokotuksen ajoissa varmistat, että olet suojassa koko punkkikauden, ja tehosteen voit käydä ottamassa kätevästi rokotepisteeltämme. 

Jaa tämä artikkeli

Uusimmat artikkelit

Ajankohtaista

Lapsen rokottaminen – vinkkejä ja ohjeita

Monelle vanhemmalle on tuttua, että rokotukset herättävät lapsissa murheita ja ahdistusta. Rokotustilanteessa lapset pelkäävät eniten pistämisen tuottamaa kipua, mutta myös vieras ihminen ja erikoinen tilanne

Laajasalon apteekki
Ajankohtaista

Rokotepisteiden määrä Uudellamaalla kaksinkertaistuu heinäkuussa

Rokotepiste Oy laajentaa palveluitaan Uudellamaalla! Avaamme viisi uutta toimipaikkaa heinäkuussa sekä laajennamme aukioloaikoja Rokotepisteillä Helsingissä. Tuomme Rokotepisteen entistä lähemmäksi sinua tuplaamalla toimipaikkojen lukumäärän. Uudet heinäkuussa