Vyöruusurokote on tehokas tapa suojautua vyöruusulta. Vyöruusu on rakkulainen, kivulias ihottuma, jonka yleisimmät esiintymiskohdat ovat toispuoleisesti kehon yhdellä alueella. Vyöruusun aiheuttaa vesirokkovirus (VZV-virus), joka jää sairauden jälkeen elimistöön latentiksi (ns. piileväksi). Kun elimistön immuunipuolustus heikkenee ikääntyessä, vesirokkovirus aktivoituu usein uudelleen aiheuttaen vyöruusun.
Vyöruusun taudinkuva
Vyöruusussa vesirokkovirus aktivoituu ja etenee hermosolua pitkin, mikä aiheuttaa rakkulaisen ja kivuliaan ihottuman. Vyöruusu syntyy hermosolun hermottamalle kohdalle iholla, mistä johtuu ihottuman paikallistuminen sekä kova, hermoperäinen kipu. Vyöruusun aiheuttamaa särkyä kuvaillaan usein salamaniskumaiseksi, minkä ohella voi esiintyä myös muita oireita, kuten heikotusta ja päänsärkyä.
Vyöruusu voi kestää useita viikkoja, ja se saattaa jättää erittäin kovan hermokivun lisäksi arpia. Tämän lisäksi vyöruususta voi seurata myös bakteeriperäisiä ihoinfektioita. Vyöruusu voi myös aiheuttaa lihashalvauksia. Jos virus aktivoituu kasvojen alueella, saattaa seurata kuulon tai näkökyvyn osittainen tai täydellinen menetys. Kun vyöruusun rakkulat ovat parantuneet, jälkitilana voi syntyä pitkittynyt hermosärky eli postherpeettinen neuralgia.
Vyöruusurokokotuksen rokotusohjelma
Vyöruusurokotteella voit suojautua vyöruusulta. Käytämme Rokotepisteellä vyöruusurokotteena tehokasta ja turvallista Shingrix-valmistetta. Vyöruusurokoteohjelma koostuu kahdesta pistoksesta. Toinen annos annetaan 2-6 kuuukautta ensimmäisestä pistoksesta. Tarvittaessa toinen pistos voidaan antaa aikaisintaan 1 kuukauden kuluttua ensimmäisestä pistoksesta.
Vyöruusun yleisyys
Noin joka kolmas sairastaa elämänsä aikana vyöruusun. Riski sairastua vyöruusuun kasvaa iän myötä, ja noin puolet tapauksista on alle 60-vuotiailla. Ikääntyessä elimistön immuunijärjestelmän toiminta muuttuu ja luontainen suoja erilaisia tauteja vastaan heikkenee. Vyöruusun aiheuttamien jälkitilojen riski kasvaakin huomattavasti ikääntyessä: 80-vuotiailla on kaksinkertainen riski saada vyöruusuinfektion jälkeen postherpeettinen neuralgia verrattuna 50-vuotiaisiin.
Kenelle suosittelemme vyöruusurokotetta?
Lähes jokainen suomalainen on sairastanut vesirokon. Infektion jälkeen vesirokkovirus ei poistu elimistöstä, vaan se jää kehon hermosoluihin ja voi palata uudelleen myöhemmin vyöruusuna. Tästä johtuen vyöruusun sairastamisen jälkeen ei synny tautia vastaan kattavaa suojaa. Suosittelemmekin vyöruusurokotusta kaikille yli 50-vuotiaille, ja yli 18-vuotiaille, joilla on suurentunut riski vyöruusuun esimerkiksi immuunipuutossairauden tai perinnöllisyystekijöiden takia.
Jos olet juuri sairastanut vyöruusun, rokotuksen voi ottaa aikaisintaan kahden kuukauden päästä oireiden väistyttyä. Muistathan, että sairastettu tauti ei suojaa vyöruusun uudelleen aktivoitumiselta.
Vyöruusurokotuksen antama suoja
Kliinisten kokeiden perusteella vyöruusurokote antaa jopa 97% suojan vyöruusulta, ja rokotuksen antama suoja säilyy hyvin ikääntymisestä huolimatta. Lisäksi Shingrix-valmisteen on osoitettu vähentävän postherpeettisen neuralgian riskiä yli 90%. Vyöruusurokotteen antama suoja kestää kattavana ainakin kymmenen vuoden ajan. Suoja kestää todennäköisesti pidempäänkin, mutta uudesta Shingrix -valmisteesta ei ole vielä saatavilla pitkäaikaistutkimuksia, joiden perusteella voisi määrittää tarkkaa kattavan suojan kestoa. On kuitenkin hyvä muistaa, että rokotusten antama suoja vaihtelee yksilöllisesti. Vaikka rokotusteho heikkenisikin vuosien mittaan, rokotus pienentää vyöruusun aiheuttamien komplikaatioiden riskiä.
Vyöruusurokotevalmisteet
Shingrixin lisäksi vyöruusurokotuksesta on saatavilla myös Zostavax-valmistetta. Zostavax sisältää elävää heikennettyä taudinaiheuttajaa, mikä saa aikaan rokotesuojan. Shingrix sisältää valmistetta, joka muistuttaa elimistöä vyöruusua aiheuttavasta viruksesta. Tämä aktivoi elimistön oman puolustusjärjestelmän suojaamaan vyöruusulta ja sen komplikaatioilta. Kaiken kaikkiaan Shingrix-valmiste antaa tehokkaamman suojan vyöruusulta, mistä johtuen suosittelemme sitä Rokotepisteellä.
Tutustu hinnastomme ja varaa aika! Voit myös tulla suoraan lähimmälle Rokotepisteelle jututtamaan asiantuntijoitamme ja päivittämään rokotesuojasi kuntoon ilman ajanvarausta.